Afscheid Geert Helsen

geert_helsenOp vrijdag 3 februari hebben wij noodgedwongen en heel onverwacht afscheid moeten nemen van onze volwassen begeleider.  We blijven nu achter met een enorme leegte in onze leidingsploeg waar Geert altijd zo sterk aanwezig was, zowel op de leidingskring als op zondagnamiddag, bij nevenactiviteiten en vooral op bivak.  Duizenden vragen vuurden wij op hem af en hij moest uiterst zelden het antwoord schuldig blijven.  Wat waren we een team met Geert als de stuwende motor!

Z’n moto was: chiro is geven en nemen: respect voor elkaar, luisteren en compromissen sluiten, afspraken maken en naleven. Zo heeft hij het ons niet enkel geleerd maar het ons ook voorgeleefd.  Als kleine jongen reeds werd hij gebeten door de chiromicrobe die hem daarna niet meer losliet.  Bij meer dan 30 jaar chiro engagement, gratis en belangeloos voor niks, schieten woorden dan ook absoluut te kort.  Er zijn slechts onze gedachten aan hem, aan hoe hij was en wat hij zei.  Hoe hij het zou doen en wat hij ’t liefste zou willen.  En ook al horen we nog steeds zijn stem en ervaren we nog altijd de warmte van zijn aanwezigheid, er is ook dat grote gemis.

Toch weten we dat de herinnering zal blijven en dat de warmte daarvan ons vandaag en morgen zal kunnen en moeten troosten.  Geert leeft verder in ons hart en in onze chirogroep.

Bedankt Geert voor alles en hoe moeilijk deze noot ook te kraken is, we zullen doorgaan met chiro beleven, verder bouwend op wat jij ons voordeed.

Leidingsploeg van Chiro De Keten

‘Jij bent een deel van De Keten,
De Keten bepaalt het getij,
het getij is het voelen en weten
en een deel van De Keten ben jij.


 

In het najaar van 1986 kwam een groepje oudleiding samen in het chiroheem op uitnodiging van Geert Helsen. Hij had de vergadering geleid en zijn verslag van 12 december 1986 begint als volgt:

 

geert_helsen2

Welkomstwoordje

Allereerst een verduidelijking van wat nu eigenlijk het doel is van dit comité.
Dit werkgroepje zou de leidingsploeggenoten van vroegere chirotijden terug moeten wakker schudden voor een grootse viering van 30 jaar chiro Zoerle. Wat niet wegneemt dat er na deze viering nog een oud-leidingscomité kan bestaan. Het zou mooi zijn, als we hierin kunnen slagen.

Geert, wij zijn erin geslaagd maar wij weten maar al te goed dat dit alleen tot stand kon komen dankzij jouw stuwende kracht.
Jij bent erin geslaagd om zoveel mensen in beweging te brengen om zich belangeloos in te zetten met het doel mensen samen te brengen: chiro, oudleiding, mensen van Zoerle, vrienden, kennissen,…
Op onze maandelijkse vergadering kwam jij soms al eens wat later. We wisten het dan wel, voor jou was er al een andere vergadering voorbij. De moeilijke punten kwamen alsnog op tafel want als jij geen oplossing zag dan wás er waarschijnlijk ook geen. Jij sloot steevast als laatste de deur. Wij hadden dan dikwijls nog uitgebreid nagepraat over het leven, het werk, de gezondheid,…
Het lijkt alsof je nu de deur definitief gesloten hebt maar dat is maar schijn. Dankbaar zullen we ons nog dikwijls de vraag stellen: ”Geert, hoe zou jij dat hier oplossen?”

Het oudleidingscomité van chiro

We danken iedereen voor hun medeleven en steun.